POLICIJSKA UPRAVA VARAŽDINSKA
Milčetićeva 10, 42 000 Varaždin, tel.: +385 42 372 111
varaždinska uprava > Vijesti > Svečano obilježavanje Dana policije za Policijsku upravu varaždinsku

Svečano obilježavanje Dana policije za Policijsku upravu varaždinsku

Svečano obilježavanje Dana policije za Policijsku upravu varaždinsku
26. rujan 2018. -

Foto: PU varaždinska

Blagdan svetog Mihaela - Dan policije  u Policijskoj je upravi varaždinskoj i ove se godine obilježava nizom aktivnosti.

Program ovogodišnjeg obilježavanja blagdana zaštitnika policije započeo je u utorak, 25. rujna, u 8 sati na Gradskom groblju Varaždin, gdje je načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić sa svojim zamjenikom Darkom Blažijem i drugim suradnicima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odao počast svim poginulim i nestalim pripadnicima Policijske uprave varaždinske. Počast su im tom  prigodom iskazali i članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika, članovi Udruge Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Udruge specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“, Udruge 7. gardijske brigade „PUMA“ i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Varaždin.

 Nakon položenog cvijeća i svijeća te odsviranog mirozova, nazočne je u molitvu uveo vlč. Ivica Horvat, kapelan Policijske kapelanije Policijske uprave varaždinske, uz lijepe riječi utjehe i nade.

Uslijedila je sveta misa u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu, koju je za sve poginule, preminule i nestale policajce predvodio  varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak.

Počast poginulim i nestalim policijskim službenicima Policijske uprave varaždinske, odana je potom i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u spomen-sobi i kod spomen-panoa u prostorijama Policijske uprave, gdje se također molitvom i sjećanjem na žrtvu poginulih branitelja, nazočnima obratio vlč. Ivica Horvat.

Uslijedila je svečana akademija u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin.Akademiji su prisustvovali članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih policijskih službenika, saborski zastupnici Anđelko Stričak, Milorad Batinić i Mario Habek, varaždinski biskup Josip Mrzljak, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnici Lepoglave Marijan Škvarić i Novog Marofa Siniša Jenkač te načelnici općina. Također su prisustvovali i predstavnici pravosuđa, brojnih institucija, inspekcija, školstva, predstavnici policijskih uprava iz Republike Slovenije, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, bivši i sadašnji policijski službenici Policijske uprave i mnogi drugi.

Nakon hrvatske himne koju je izvela profesorica Glazbene škole Varaždin, magistra solo pjevanja Valentina Geci Koren te odavanja poštovanja poginulim i preminulim varaždinskim policajcima, minutom šutnje, nazočnima se u ime domaćina, obratio načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić.

„Proteklo je vrijeme bilo puno novih izazova s kojima su se svi djelatnici Policijske uprave odlično nosili i uspjeli u ostvarenju dobrih rezultata.

Pozitivni rezultati ostvareni u prethodnoj godini ostaju naš cilj i u idućoj godini.

Tako će primarni strateški ciljevi u narednom razdoblju i nadalje biti uspješno suzbijanje svih oblika kriminaliteta kao najopasnije sigurnosne pojave. Tu prvenstveno podrazumijevamo suzbijanje i otkrivanje kaznenih djela zlouporabe droga, organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela te kriminaliteta na štetu djece i maloljetnika. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni kaznena djela koja najviše muče naše sugrađane, kao što su različite prijevare, provale i krađe iz kuća, krađe bicikala i drugo.

Nadalje, sigurnost cestovnog prometa i zadržavanje stanja sigurnosti u okvirima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, jedan je od prioriteta varaždinske policije.

Zadržavanje povoljnog stanja javnog reda i mira te osiguranje najvećih manifestacija kao što su Špancirfest, Deset dana svete Nedjelje i mnogih drugih, također je među primarnim poslovima koje ćemo odrađivati na dobrobit svih naših građana i posjetitelja naše Županije.

Sigurnost državne granice i građana koji žive uz graničnu crtu s Republikom Slovenijom, a u svijetlu priprema za skori ulazak u Schengen jedna je od temeljnih zadaća s kojom ćemo se susretati u predstojećem razdoblju. Moramo ovdje spomenuti svakodnevnu dobru suradnju, zajedničke ophodnje i graničnu kontrolu te sveukupno vrlo korektne odnose s policijom Republike Slovenije.

Rješavanje svakodnevnih statusnih pitanja građana, od izdavanja osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola, poslova oružja, poslova sa strancima i drugo, jedan je od naših najvažnijih poslova. U tom smislu trudimo se biti ažurni i dostupni građanima, kao i svakodnevno poboljšavati uvjete za obavljanje tih poslova“ te nastavio „Kako sigurnost građana Varaždinske županije nije rezultat rada samo Policijske uprave varaždinske već ovisi i o njenoj suradnji sa svim institucijama, udrugama i drugim subjektima različitih nadležnosti, u cilju povećanja sigurnosti nastavit će se  s organizacijom i provođenjem niza zajedničkih projekata. Prvenstveno kroz unaprjeđenje rada vijeća za prevenciju osnovanih u svim općinama, gradovima i Županiji, kao i kroz Zakladu za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“.“

Nazočnima se potom obratio zamjenik župana Tomislav Paljak koji je istaknuo kako se za policijski posao odlučuju hrabri i humani ljudi, ali i da država ne može funkcionirati bez policije i također spomenuo dobru suradnju s Policijskom upravom varaždinskom, posebice kroz rad Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“, čiji je on upravitelj.     

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok naveo je kako politika i policija moraju surađivati. „Dobri projekti iz ovoga grada preslikani su na državu pa su tako i primjerice projekti "Policija u zajednici" i "Info-punkt" oformljeni i u ostalim policijskim upravama - poručio je Čehok.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, i sam bivši policajac, rekao je pak kako je migrantska kriza prije nekoliko godina bila najveća kriza s kojom se policija susrela od Domovinskog rata. „Policajci su zaštitili naše građane kada je kroz našu državu prošlo 670.000 migranata. Odradili su sjajan posao“ istaknuo je Stričak. 

Kako je Dan policije prigoda za odavanje priznanja  djelatnicima koji su se posebno istakli u radu tijekom protekle godine, načelnik Policijske uprave varaždinske ovom je prilikom, temeljem zaključka Povjerenstva za dodjelu nagrada i zahvalnica PU varaždinske, od 17. rujna 2018. godine, uručio pohvalnice djelatnicima.

Ovogodišnji su dobitnici Tatjana Novak iz Ureda načelnika, Danijel Posavec i Matija Kreš iz Službe policije, Igor Koščak, Saša Vrtarić i Josip Uršulin iz Službe kriminalističke policije, Krešimir Cesar i Goran Bencek iz Službe za granicu, Danijel Horvat iz OKC-a, Ivica BlažiPetar Conjar i Jurica Boos iz Interventne jedinice policije, Robert Šestanj-Perić, Anica Kutnjak, Petra Pofuk i Natalija Zvonarek iz Službe zajedničkih i upravnih poslova, Roland Brodar, Marko Horvat, Željko Cerovčec i Spomenka Čolo iz Policijske postaje Varaždin, Matija Brežni,  Ivica Vidoni i Marijana Buhin iz Policijske postaje Ivanec, Damir Sušec, Saša Gizdavec i Ljubica Loparić iz Policijske postaje Ludbreg, Sanjin Kramar,  Davor Galina i Spomenka Česi iz Policijske postaje Novi Marof, Marko Juren, Danijel Cepanec i Nenad Vinceković iz Postaje granične policije Varaždin teMario Kranjčić, Emilio Peharda i Gordana Novak iz Postaje prometne policije Varaždin. 

Načelnik Benčić je također uručio zahvalnice za nesebičnu pomoć policijskim službenicima Službe kriminalističke policije PU varaždinske u razrješavanju kaznenih djela i otkrivanju počinitelja, dvojici djelatnika Hrvatske pošte d.d. Varaždin i to Juraju Erdelji i Miljenku Stepanu.

Svečanu su akademiju svojim nastupima uveličali učenici Glazbene škole Varaždin, članovi Brass kvinteta te tamburaški sastav „Biseri“. Članovi ovog tamburaškog sastava su hrvatski branitelji i to većinom policajci – branitelji Vukovara, zatočenici srpskih logora, koji iako svi početnici u muzičkim vodama,  pod  vodstvom profesorice Nevenke Pandža, s velikim entuzijazmom vježbaju sviranje.

Ovogodišnje obilježavanje Dana policije za varaždinsku Policijsku upravu nastavljeno je u srijedu, 26. rujna, tradicionalnom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi. Akciji se odazvalo 30-ak djelatnika, a za napomenuti je da bi taj broj bio puno veći, no obzirom da su djelatnici Policijske uprave, redovni darivatelji krvi, koje Društvo Crvenog križa ili Opća bolnica Varaždin, stalno, prema potrebama za određenom krvnom grupom, pozivaju tijekom cijele godine, zbog prekratkog vremena od posljednjeg darivanja, nisu se mogli odazvati svi zainteresirani.                                                                                                       

Tijekom jučerašnjeg dana, 27. rujna od 10 do 12 sati, na Kapucinskom trgu u Varaždinu, održao se Taktičko-tehnički zbor Policijske uprave varaždinske, na kojem je prezentiran rad policije po svim rodovima, izložena su bila razna policijska vozila, oprema i tehnika, te je izvedena atraktivna vježba Interventne policije.

Navedenom događaju prisustvovao je veliki broj zainteresiranih građana, učenika osnovnih i srednji škola iz Varaždina, kao i djece iz dječjih vrtića.

Nakon atraktivnih zbivanja na Kapucinskom trgu, policijski službenici Policijske uprave varaždinske-sjedište u sportskoj dvorani „Graberje“ održali su tradicionalni sportski nogometni turnir između ustrojstvenih jedinica varaždinske policije, kojem su se odazvale i ekipa Javne vatrogasne postrojbe Varaždin i ekipa pravosudne policije.

U finalu je pobijedila ekipa Policijske uprave varaždinske, dok je drugo mjesto osvojila ekipa Policijske postaje granične policije Varaždin, a treće mjesto je pripalo ekipi Policijske postaje Ludbreg.Vijesti za aktualni mjesec:


16.1.2019.Sveti Đurđ – ozlijeđena vozačica
16.1.2019.Varaždin - prometna nesreća s ozlijeđenom osobom
16.1.2019.Varaždin – razbojnička krađa
16.1.2019.Ostali događaji
15.1.2019.Donje Vratno - napali policajce prilikom postupanja
15.1.2019.Iz trgovine otuđene kutije s robom
15.1.2019.Krađa iz podruma stambene zgrade
14.1.2019.Pojačani oprez u prometu u zonama škola
14.1.2019.Prometne nesreće i prekršaji u prometu
14.1.2019.Ivanec – prometna nesreća s ozlijeđenim osobama
14.1.2019.Ludbreg – ozlijeđen vozač osobnog vozila
14.1.2019.Provala u trgovinu
14.1.2019.Ostali događaji
11.1.2019.Uručene potvrdnice za tečaj rukovanja defibrilatorom
11.1.2019.Blagoslov djelatnika i prostorija u Policijskoj upravi varaždinskoj
11.1.2019.U provali otuđeno računalo
11.1.2019.Osumnjičen za ozljeđivanje psa
11.1.2019.Utvrđen uzrok požara na hali poduzeća
11.1.2019.Krađa artikala u trgovini
11.1.2019.Ostali događaji


str.: 1 od 3. Ukupno: 54 zapisa.