POLICIJSKA UPRAVA VARAŽDINSKA
Milčetićeva 10, 42 000 Varaždin, tel.: +385 42 372 111
varaždinska uprava > Vijesti > Preventivna akcija „Sigurnost na vodi“

Preventivna akcija „Sigurnost na vodi“

Preventivna akcija „Sigurnost na vodi“
11. srpanj 2018. -

Foto: PU varaždinska

U ponedjeljak, 9. srpnja kontakt policajci Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju „Sigurnost na vodi“ na prostoru SRC „Aquacity“. Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima na kupalištima te informiranje građana o kodeksima sigurnosti na vodi.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi. Osim korisnih savjeta o ponašanju na/u vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži.

Cilj ove zajedničke akcije je prevencija nesreća na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

Nekoliko korisnih savjeta kupačima

U danima ljetnih vrućina i sparina većina građana potražit će osvježenje u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima, moru, pa moramo biti svjesni da takve vrste osvježenja često skrivaju mnogobrojne opasnosti: 

Ponajprije je riječ o utapljanju, ali vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu. Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

S ciljem prevencije takvih događaja, a ujedno i ciljem podizanja razine svijesti građana o opasnostima koje prijete želimo Vas upozoriti i svim kupačima dajemo savjet:

  • ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, 
  • koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba, 
  • ne skačite u vodu sa mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno, 
  • ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, 
  • ne plivajte neposredno nakon obroka, 
  • ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući, 
  • izbjegavajte plivati sami, 
  • djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe: - imajte stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi, 
  • neplivači ili osobe koje slabije plivaju - obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, 
  • ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

- pozovite pomoć na 112 ili 192! 

SAVJET - KAKO SPRIJEČITI KRAĐE NA PLAŽI

Savjetujemo da svoje stvari ne ostavljate bez nadzora te preporučamo da na plažu nosite samo najpotrebnije stvari i manje novčane iznose.

Na plažu ne nosite vrijednije predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, zlatninu i vrijednu tehničku opremu. Također preporučamo da dokumente i novac ne držite zajedno, i ponesite sa sobom onoliko novca koliko je potrebno za sitne troškove (sok, kava, sladoled, itd..).

Ukoliko na plažu dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, a u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete, a  ukoliko se na plažu dolazite biciklom - osigurajte ga vežući ga za drvo, ogradu ili sl. Svoje stvari (torbe, ključeve, mobitele, foto-aparate, kamere i dr.) na plaži ne ostavljajte bez nadzora - ako ste spriječeni neka ih pripaze prijatelji ili poznanici.

Ne provjeravajte učestalo na plaži ili terasi ugostiteljskog objekta novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari, vrijedne predmete pohranite na neko sigurno mjesto. Ukoliko sjedite na terasi ugostiteljskog objekta, ne odlažite torbice sa stvarima kraj sebe i ne ostavljajte ih bez nadzora, Ukoliko ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik.
Vijesti za aktualni mjesec:


11.12.2018.Pronađen otuđeni bicikl
11.12.2018.Iz vozila otuđena torbica s dokumentima
11.12.2018.Ostali događaji
10.12.2018.Preventivnim projektom „Dan kao san“ obilježen međunarodni dan ljudskih prava
10.12.2018.Prometne nesreće i prekršaji u prometu
10.12.2018.Provala u crkvu
10.12.2018.Varaždin – krađa sportske opreme
10.12.2018.Krađa jakne iz trgovine
10.12.2018.U provali otuđene kokoši
10.12.2018.Sveti Ilija – provala u poduzeće
10.12.2018.Ostali događaji
7.12.2018.Premijera filma „Glavu dole ruke na leđa“
7.12.2018.Aktivnosti povodom Međunarodnog dana ljudskih prava
7.12.2018.Operativna akcija „Brzina“
7.12.2018.Donje Vratno - smrtno stradao pješak
7.12.2018.Mađarevo – provala u ugostiteljski objekt
7.12.2018.Varaždin Breg – provala u kuću
7.12.2018.Varaždin – krađa mobitela iz stana
7.12.2018.Lepoglava – teško ubojstvo u pokušaju
6.12.2018.Utvrđen identitet pronađenog leša


str.: 1 od 3. Ukupno: 47 zapisa.