POLICIJSKA UPRAVA VARAŽDINSKA
Milčetićeva 10, 42 000 Varaždin, tel.: +385 42 372 111
varaždinska uprava > Vijesti > U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije

U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije

U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije
8. lipanj 2018. -

Foto: PU varaždinska

U petak, 8. lipnja, u Novom Marofu je održan I. Sajam sigurnosti i prevencije. Naime, Policijska uprava varaždinska je po prvi puta na svom Upravnom području, u suradnji s  Vijećem za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije,  Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Novog Marofa i Ravnateljstvom policije, organizirala ovakav Sajam.

U aktivnosti Sajma bile su uključene sve ustrojstvene jedinice Policijske uprave varaždinske te određene specijalizirane jedinice Ministarstva unutarnjih poslova, od Službe prevencije Ravnateljstva policije, tima Centra za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Policijske škole „Josip Jović“, Specijalne policije Zrakoplovne jedinice i Protueksplozijske službe. Također su u Sajmu sudjelovali i policijski službenici iz policijskih uprava zagrebačke, krapinsko-zagorske, međimurske i koprivničko-križevačke.

Isto tako, angažirani su i umirovljeni policijski službenici, branitelji iz Domovinskog rata te Ministarstvo obrane kao značajan dio sigurnosnog sustava koji djeluje u aktivnostima prevencije i reagiranja u slučajevima prirodnih ili tehnoloških nesreća.

Prezentacija policijskog preventivnog djelovanja organizirala se putem informativnih punktova, održavanjem interaktivnih radionica, prikazivanjem edukativno-dokumentarnih filmova, demonstracijom zahvata iz samoobrane, prezentacijom policijskih vozila i tehnike.

Informativni punktovi policije bili su organizirani po područjima kriminaliteta na kojima su  se građanima nudili promotivni materijali pojedinih preventivnih projekata i aktivnosti, davale informacije, savjeti, upozorenja te su se upućivali na mjere samozaštite. Nadalje, održavao se niz interaktivnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola. U kino dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ održan je mini festival preventivno-edukativnih filmova, različitih sigurnosnih tematika „Blue carpet“. 

Za djecu predškolskog uzrasta, MAK TEATAR je izvodio predstavu „Prvi koraci u prometu“ u holu Osnovne škole Novi Marof. Najviše pozornosti i oduševljenja posebice najmlađih, izazvala je pokazna vježba padobranskog desanta.

Na otvorenju Sajma prisutnim se gostima najprije obratila voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber. Uz pohvalu organizatorima i sudionicima Sajma što su prepoznali potrebu njegove organizacije, podsjetila je na uzrečicu „Bolje spriječiti nego liječiti“. „Novi Marof je prepoznao parolu koja zaista vrijedi: Bolje prevenirati, nego intervenirati“ – istaknula je voditeljica Veber.

Gostima se nadalje obratio gradonačelnik Novog Marofa, ujedno i predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Novog Marofa Siniša Jenkač. “Sigurnost je danas u Novom Marofu na najvišem mogućem nivou, sve vrvi od policije, specijalne policije, vojske. Danas pokazujemo prevenciju na djelu“ istaknuo je gradonačelnik, izrazivši zadovoljstvo što će više od tisuću djece obići Sajam i imati priliku  naučiti nešto o sigurnosti i prevenciji. Dodao je da Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa odlično surađuje s Policijskom postajom Novi Marof i Policijskom upravom varaždinskom. Također je najavio postavljanje nekoliko kamera na području Novog Marofa u cilju poboljšanja sigurnosti građana.

Da je veliki odaziv dokaz da je pogođeno s odlukom da se I. Sajam sigurnosti i prevencije organizira u Novom Marofu, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana i predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije Tomislav Paljak. „Veseli me niz akcija i edukacija upravo za djecu. Krajnji cilj je širiti sigurnost na cijelu Županiju, danas iz Novog Marofa, a naša Policijska uprava uvijek je na visini zadatka“ dodao je dožupan Paljak.

Sajam je u ime svih suorganizatora otvorio zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Darko Blaži. „Kao i cijela Varaždinska županija, područje grada Novog Marofa može se smatrati sigurnim područjem. To raduje i time građani mogu biti zadovoljni. Nama u policiji primarno je važna prevencija i partnerstvo s lokalnom zajednicom“ kazao je zamjenik Blaži dodavši da je policija samo jedan segment sigurnosti te zaključio „Upravo mi svi zajedno činimo sigurnost, kako ove sredine, tako i cijele zajednice. Održavanje stanja sigurnosti na što višoj razini, moguće je jedino uz usklađeno djelovanje svih javnih službi koje su za to odgovorne kao i uz njihovu stalnu pripravnost. Cilj kojem težimo i uspjeh u postizanju općeg cilja nije moguć bez ostalih institucija koje brinu o sigurnosti građana“.

U Novom Marofu je bio i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop koji je naglasio da je sigurnost važna za sve, i mlade i starije. „Dobro je da djecu, kad se uključuju u društveni život, odmah upućujemo na to što je dobro, što je loše, gdje moraju pripaziti. Ovaj Sajam koristan je za djecu, ali i za njihove roditelje“ istaknuo je.

Susret u Novom Marofu bio je prilika i za predstavljanje nekih gospodarskih subjekata. Ludbreška tvrtka Ducati komponenti poklonila je električni bicikl Gradu Novom Marofu, a koristit će ga policijski službenici. „ Policija će tako u Novom Marofu promovirati zdrav način života i korištenje bicikala umjesto automobila“  istaknuo je gradonačelnik Jenkač. Predstavnici organizatora svim su sudionicima Sajma, uručili Zahvalnice za sudjelovanje.

Vijesti za aktualni mjesec:


24.9.2018.Oglas za prijam u državnu službu na određeno vrijeme
24.9.2018.Prometne nesreće i prekršaji u prometu
24.9.2018.Donje Makojišće - prometna nesreća s ozlijeđenom osobom
24.9.2018.Topličica – prometna nesreća s ozlijeđenom osobom
24.9.2018.Varaždin – prometna nesreća s ozlijeđenom osobom
24.9.2018.Vidovec – prometna nesreća s ozlijeđenom osobom
24.9.2018.Novi Marof – ozlijeđena pješakinja
24.9.2018.Bednja – ozlijeđen mopedist
24.9.2018.Sračinec – provala u kuću
24.9.2018.Varaždin – krađa novčanika
24.9.2018.Klenovnik – krađa iz kuće
24.9.2018.Varaždin – provala u stan
24.9.2018.Ostali događaji
21.9.2018.Održan sastanak povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
21.9.2018.Ostali događaji
21.9.2018.Varaždin – krađa mobitela
20.9.2018.Proveden projekt EDWARD
20.9.2018.Oglas za prijam u državnu službu na određeno vrijeme
20.9.2018.Poziv na testiranje
20.9.2018.Ozlijeđena vozačica osobnog vozila


str.: 1 od 6. Ukupno: 103 zapisa.