POLICIJSKA UPRAVA VARAŽDINSKA
Milčetićeva 10, 42 000 Varaždin, tel.: +385 42 372 111
varaždinska uprava > Vijesti > Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina
4. travanj 2018. -

Policijska uprava varaždinska u suradnji s Gradom Varaždinom, obilježila je danas, 4. travnja, Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

 Tako je na Franjevačkom trgu, organiziran preventivni štand, na kojem su građani razgledavanjem izloženog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te razgovorom s policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu, mogli dobiti informacije o dosadašnjim aktivnostima te mogućnostima dragovoljne predaje ilegalnih sredstava. Također je u velikoj sali Palače Herzer, održano predavanje na temu opasnosti od minskoeksplozivnih sredstava.

Predavanje kojem je prisustvovao načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić sa suradnicima, predstavnica Grada Varaždina Marijana Cindrić te predstavnici braniteljskih udruga, održao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu PU varaždinske Nino Trakoštanec.

Kako je tom prilikom istaknuo, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske na području svih policijskih uprava, pa tako i Policijske uprave varaždinske, kontinuirano od 2007. godine provodi Nacionalni preventivni projekt pod nazivom „Manje oružja – manje tragedija“. Cilj akcije je senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja kako bi se izbjegle  moguće tragedije.

Unatoč tome što se bilježi trend smanjenja količina predanog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, evidentno je da građani i dalje u svojim kućama, stanovima, skladištima, vikendicama i drugim prostorima, drže navedena opasna sredstva. Koliko to može biti opasno svjedoči i primjer tzv. Ljevaoničkih bombi, koje je za vrijeme Domovinskog rata izrađivalo poduzeće MIV Varaždin. Takve su bombe za vrijeme rata ispunile svoju svrhu, no kako su punjene gospodarskim eksplozivom čiji je vijek trajanja do godinu dana, danas nakon 20 godina, takve su bombe „opasne i za pogledati“, a kamoli čuvati u svojim prostorima.

Na području Varaždinske županije na sreću nemamo minsko sumnjivih područja no još uvijek postoje privatni arsenali i kolekcije za koje pojedinci ne znaju kako ih se sigurno i bezbolno riješiti. Najveći je problem što iz straha od sankcija, takva sredstva odlažu na mjesta u prirodi i time stvaraju još veću opasnost za slučajne prolaznike. Najčešća takva mjesta su rijeke, potoci i jezera, divlji deponiji i šume.

Zahvaljujući dobroj suradnji s lovcima koji o pronađenim opasnim sredstvima odmah dojavljuju policijskim službenicima, takva su sredstva, pravovremeno i na siguran način izuzeta i po potrebi uništena.

Također treba istaknuti dobru suradnju s braniteljskim udrugama koje su preko svojih članova pozivale građane na svojem području na dragovoljnu predaju opasnih sredstava.

 

Pritom je posebno važno naglasiti da građani oružje, streljivo i eksplozivna sredstva i dalje mogu predati bez straha od ikakvih sankcija. Građane pozivamo da se slobodno obrate policijskim službenicima u policijskim postajama ili pozivom na broj 192 i koji će uz zajamčenu diskreciju dogovoriti da se na kućnu adresu uputi stručni i osposobljeni policijski službenik koji će preuzeti takva sredstva.Apeliramo da se sredstva ne donose osobno u prostorije policije kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja.

Vijesti za aktualni mjesec:


20.4.2018.Održana smotra operativnih snaga zaštite i spašavanja
20.4.2018.Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018.
20.4.2018.Poštivanje prometne signalizacije na semaforiziranom raskrižju
20.4.2018.Izvješće o provedenom pojačanom nadzoru brzine
20.4.2018.Novi Marof – traže se očevici prometne nesreće
20.4.2018.Marčan - prometna nesreća s ozlijeđenom osobom
20.4.2018.Varaždin Breg – provala u kuću
20.4.2018.Ivanec – krađa iz kuće
20.4.2018.Ostali događaji
19.4.2018.Ljetovanje djece policijskih službenika u Valbandonu
19.4.2018.Operativna akcija „Alkohol“
19.4.2018.Zlogonje – požar kuće
19.4.2018.Varaždin – razbojnička krađa
19.4.2018.Ostali događaji
18.4.2018.Greda - prekršaj u prometu
18.4.2018.Presečno - prometna nesreća s ozlijeđenom osobom
18.4.2018.Osumnjičen za Ubojstvo u pokušaju
18.4.2018.Lepoglava – provala u benzinsku pumpu
16.4.2018.Ministar Božinović obišao prometnicu u Gornjem Ladanju i otvorio šalter salu PU varaždinske
16.4.2018.Susret policijskih službenika-motociklista i članova moto klubova


str.: 1 od 5. Ukupno: 90 zapisa.