POLICIJSKA UPRAVA VARAŽDINSKA
Milčetićeva 10, 42 000 Varaždin, tel.: +385 42 372 111
varaždinska uprava > Policijske postaje > Policijska postaja Varaždin

Policijska postaja Varaždin

Policijska postaja Varaždin

Mjesto: Varaždin

Adresa: Augusta Cesarca 18
 
Telefon: 042/372 403

Telefax: 042/372 319
 

Policijska postaja Varaždin sa sjedišem u Gradu Varaždinu obuhvaća područje Grada Varaždina i područja deset općina: Trnovec Bartolovečki, Jalžabet, Gornji Kneginec, Sveti Ilija, Beretinec, Vidovec, Sračinec, Petrijanec, Vinica i Cestica, ukupne površine 371 km2 i sa oko 95 000 stanovnika.

Svojim rubnim dijelovima graniči s policijskim postajama Ivanec, Ludbreg i Novi Marof, Policijskom upravom međimurskom, te Republikom Slovenijom.
 

Smještajem u okviru Policijske uprave varaždinske, Policijska postaja Varaždin raskrižje je puteva zapadne Europe za Bliski istok i istočnu Europu, kao i tranzitno područje zapadne i srednje Europe prema Jadranskom moru. Iz naprijed navedenog proizlazi da je područje Policijske postaje Varaždin dobro povezano s ostalim regijama  Varaždinske županije, ostalim županijama u Republici Hrvatskoj, kao i sa  susjednim srednjoeuropskim državama - Slovenijom, Mađarskom i Austrijom, te je tranzitno područje prema Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Grad Varaždin, kao industrijsko, kulturno i prometno središte Županije varaždinske, sjecište je magistralnih pravaca, a za ukupni razvoj ovog područja od posebnog je značenja dio auto-ceste prema Zagrebu i Splitu, i to dio na relaciji Goričan - Varaždin - Zagreb.
 

Isto tako, na području Policijske postaje Varaždin nalaze se dva granična prijelaza i to Međunarodni cestovni granični prijelaz Dubrava Križovljanska I Pogranični cestovni granični prijelaz Otok Virje.

Vezano uz policijsku aktivnost, područje koje svojom djelatnošću pokriva Policijska postaja  Varaždin podijeljeno je na ukupno četiri teritorijalna sektora, dva gradska i dva vanjska, a koji se dijele na šest stalnih ophodnih područja, te na šest pozorničkih područja, dok Policija u zajednici djeluje na sedam kontakt područja na području grada Varaždina s ukupno osam kontakt policajaca i policijskim službenikom za prevenciju.

Operativno dežurstvo Policijske postaje Varaždin djeluje u sklopu Operativno-komunikacijskog centra policije Policijske uprave varaždinske.

Policijski službenici temeljne i kriminalističke policije Policijske postaje Varaždin svakodnevno su angažirani na poslovima prevencije, sprečavanja i otkrivanja svih oblika kažnjivih radnji, te tom prilikom postupaju rukovodeći se Zakonom o policiji, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakonom o strancima, Zakonom o azilu, Kaznenim zakonom i Zakonom o kaznenom postupku te temeljem drugih zakona, pravilnika i naputaka.

Na području samog Grada Varaždina u kojem je i sjedište Policijske uprave varaždinske nalaze se slijedeći važniji objekti i institucije:

  • Sjedište Varaždinske županije - palača „ Erdödy“ 
  • Gradska vijećnica u kojoj je sjedište gradonačelnika i Gradskog vijeća
  • Županijski, Općinski, Prekršajni i Trgovački sud
  • Okružni zatvor
  • Željeznički kolodvor
  • Gradska sportska dvorana Varaždin (kapacitet 5 000 posjetitelja)
  • Autobusni kolodvor
  • Opća bolnica Varaždin
  • Stadion NK „Varteks“


Također se tu nalazi velik broj osnovnih i srednjih škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova; domova za starije i nemoćne osobe, te niz drugih različitih  institucija.

Policijskom postajom rukovodi načelnik Bosak Krešo.